Vi är en lokal fandomgrupp som arrangerar pubmöten, kongresser och annat kul

Västeråsfandom

Science fiction-fandom är en informell rörelse – ett nätverk av science fiction-intresserade. SF-fandom uppstod i USA på 1920-talet. I Sverige har SF-fandom funnits sen 50-talet.

Fandom är en deltagarkultur. Förr samlades fans ofta kring skrivandet och stencilerandet av amatörtidskrifter – fanzines. Fandom har en lång tradition att ordna fandomkonvent – det första hölls i Lund 1956. På senare år har fanzines i stor utsträckning ersatts av hemsidor, bloggar och facebookgrupper, som till exempel:

Fantastik är ett samlingsnamn för genrerna fantasy och science fiction inom litteratur, film, TV-serier och spel.

Västeråsfandom drogs igång 2015 som ett nätverk av personer som är intresserade av science fiction, fantasy och/eller skräck. Du kan träffa oss när vi har pubträff på Bishops Arms andra tisdagen varje månad (start kl 18) eller delta i vår bokcirkel eller i vår skrivargrupp. Datum, tid och plats för aktiviteterna hittar du enklast i vår Facebook-grupp facebook.com/groups/vasterasfandom och här på vår hemsida www.vasterasfandom.se

Vi har medlemmar i alla åldrar och med olika bakgrund men intresset för fantastik förenar oss. Bland oss finns bokslukare, Star Wars-, Startrek- och Game of Thrones-nördar, rollspelsintresserade och skribenter.

Västeråsfandom håller kontakt med fandom på andra orter – tillexempel Uppsala och Stockholm.

Picnicon 2016-11-19 är det första fantastikkonventet någonsin i Västerås. Det anordnas av Västeråsfandom. Vi är tacksamma över stöd från Medborgarskolan och över att Västerås Stadsbibliotek stöttar Picnicon bl.a. genom att låta oss disponera lokaler på biblioteket.

Mer information om Picnicon hittar du på http://www.vasterasfandom.se/picnicon/

Inspirationen till namnet Picnicon kommer från de ryska bröderna Strugatskijs SF-roman som på svenska heter ”Picknick vid vägkanten”. Den ene författaren Boris Strugatskij dog 19/11 – samma datum som vårt Picnicon går av stapeln. Den romanen ligger till grund för Tarkovskijs film  ”Stalker”.

« »