Den 23 november 2019 är det dags för Picnicon på Stadsbiblioteket i Västerås. Det är en heldag med sf, fantasy och skräck med intressanta föreläsningar, paneler och uppträdanden. I bibliotekets entréhall kan du möta författare, förlag eller andra sf-fans.

Program lördag 23 november

Arrangörer

Medverkande

Resbeskrivning till Västerås

Praktisk information

Program lördag 23 november

10.00 Biblioteket öppnar  
10.15 Invigning Västeråsfandom hälsar alla välkomna. 
10.30 Högläsning
Panel
Peter Dahlström läser högt från några av världshistoriens bästa sf- och fantasyverk.
11.00 Hur researchar man något som inte finns?
Panel
När man skriver fantasy är allt möjligt. Det finns inga gränser. Eller? Hör några författare samtala om fantasins begränsningar och hur man gör research för en fantasytext.
Medverkande: Anders Blixt, Leif Eurén, Cecilia Åhman
12.00 Nordiskt inspirerad manga/anime
Panel
Japansk manga och anime är sedan flera år mycket populärt i Sverige och influerar vår populärkultur. Men är det åt andra hållet också? Inspirerar Norden även de japanska serietecknarna?
Medverkande: Elin Blixt, Björn Lövnord, Olivia Bernardsson, Peter Dahlström (moderator)
13.00 Visualisering av framtiden
Föreläsning
Science fiction kan ses som en bild av hur vår värld kan se ut i framtiden, vad gäller transporter, bostäder och familjebildning med mera. Den bilden vi skapar oss kan kopplas till ”fixering” – ett kognitivt fenomen: att vi tenderar att fixera oss vid sådant som är familjärt. Exempel: Vi befinner oss i en tid med pågående klimatdebatt, där vi behöver kunna se oss själva i framtiden, men vi fixerar oss vid det bekanta, och har inte många andra förebilder förutom science fiction att knyta an till.
Föreläsare: Carina Söderlund, Doktor och universitetslektor i informationsdesign vid akademin för Innovation, design och teknik, vid Mälardalens högskola.
14.00 G(l)ömda pärlor. Fantastikböcker vi kanske missat.
Panel
Vad göms i bibliotekets mörka källarvalv, i antikvariatens boklådor eller längst in i våra privata bokhyllor? Kanske finns där fantastiska läsupplevelser! Böcker vi längtar efter, utan att veta om det.
Medverkande: Stefan Nordin (moderator), Inge van Wett, Johan Anglemark
15.00 Arbete och skola i en 100% automatiserad värld
Föreläsning
Om den pågående automationsprocessen fortskrider som den gör nu, bara något årtionde till, kommer i princip allt arbete att kunna utföras billigare och bättre med maskiner, än med anställda människor. Blir det då några arbeten kvar överhuvudtaget, och hur ser det ut, och hur ser en skola ut som syftar till att ta fram produktiva arbetare till dessa arbeten, eller en skola som inte längre syftar till att ta fram produktiva arbetare alls?
Föreläsare: Sten Grahn, Universitetslektor i process och produktutveckling, Akademin för innovation, design och teknik. Vid Mälardalens högskola.
16.00 Kommande kongresser Vilka sf-kongresser har vi att se fram emot under 2020? Vad händer i närheten av Västerås, i Norden och Europa?
Medverkande: Tomas Cronholm
16.45 Avslutning  
17.00 Biblioteket stänger  
17:00 Dead Dog Party, Bierkeller på Stora gatan 45  

Program i entréhallen

Det är många författare, förlag och föreningar som ställer ut i bibliotekets entré. Där går det att köpa deras böcker och prata med dem.
ÖPPET kl 10-16.30

Prylfamiljen
Cecilia Åhman
PixelArt med Angelika
Wikipedia
Prova på VR och AR
Fandombord med info om kommande kongresser och lokal sf-fandom

Lilla scenen
Parallellt med programspåret i stora hörsalen löper även ett program på lilla scenen.

10:30-11:00 Fika med forskare på kongressen
11:45-12:15 Swecon i Västerås 2021?
12:45-13:15 Nördfilmsamtal med Henrik Pilerud.
13:45-14:15 Fika med författare på kongressen
14:45-15:15 Hur ska fler hitta till sf-fandom och vad kan fandom erbjuda?

Arrangörer

Håkan Wester Bella Ekström Birgitta Stridh
Inge van Wett Markus Airaksinen Daniel Kvarnström
Stefan Nordin Daniel Brodén Leif Eurén

Medverkande

Anders Blixt
Svensk spelkonstruktör, författare och vetenskapsjournalist. Blixt är en av Sveriges mest publicerade konstruktörer av rollspel.

Cecilia Åhman
Fantastikförfattare som hittar mycket av sin inspiration ute i de mörka skogarna, där fantasin skenar iväg. Uppvuxen i Stockholms skärgård och för närvarande boende i Enskede, arbetar hon som förskollärare på dagarna och som författare resten av tiden, när hon inte ägnar sig åt sin andra favoritsysselsättning: militärträning.
Bokserien Arvet efter Mörkertiden inleds med romanen Bränt Land, som Cecilia från början skrev som projektarbete på gymnasiet. Efter mer än tio års hårt arbete är den sedan 2016 utgiven och uppföljaren Spår av Drakarnas fjäll är planerad att komma ut i början av 2018.

Stefan Nordin
SF-fan från Västerås som dagligen orienterar sig bland Skulltuna biblioteks bokhyllor.

 

Resbeskrivning till Västerås

Från centralstationen till stadsbiblioteket
Stadsbiblioteket ligger på Biskopsgatan 2 i Västerås. Det tar ca 10 minuter att gå dit om du tar vägen genom Vasaparken, passagen under stadshuset och sedan rakt fram på Vasagatan.
Länk till en vägbeskrivning

Från Uppsala
1½ timme med buss från Uppsala C.
Tidtabell för 773

Från Stockholm
55 minuter med tåget
Tågtidtabell

Från Linköping
Lite drygt 2 timmar med tåg.
Tågtidtabell

Praktisk information

Parkering
Närmaste parkeringshus är Igor. Det ligger bredvid biblioteket. Mer detaljer finns på Q-parks hemsida. Gratisparkeringar finns på grusplanen bredvid Mälardalens högskola och Carlforska på Vasagatan. Därifrån är det ungefär en kilometer till biblioteket.

Lördagen
Vi får komma in på biblioteket kl 9 för att förbereda inför dagen. Alla utställare som bokat bord är välkomna redan då. Kl 10 öppnar dörrarna.

För att se kongressprogrammet från 2018 klicka här.

Affischen till Picnicon2019