linear-cityEn långnovell (eller kortroman). Finns på svenska (översatt av Johan Anglemark) i den utmärkta novelltidskriften Nova Science Fiction (i nr 17 som utkom 2008). Nova går att hitta på antikvariat, borde finnas på bibliotek (Västerås stadsbibliotek har ett par nummer av Nova – men inte nr 17. Ett annat sätt att hitta denna långnovell är att via t.ex. Amazon.com köpa någon av de antologier som innehåller den på engelska.

En varm skildring av ett slags amerikanskt stadsliv i en linjär värld – handlingen utspelar sig i den ändlösa men smala remsan av stadsbebyggelse mellan järnvägen och floden. Som extra finess finns i denna värld högst konkreta ”änglar” och ”djävlar”. Efter att någon av den linjära stadens invånare dött hämtas kvarlevorna av endera sortens varelse.

Titel: A Year In The Linear City
Genre: SF
Författare: Paul Di Filippo
ISBN: 1902880474
Förlag: PS Publishing

/Inge van Wett
-det perifera är det centrala